Top 20 GK Questions about India and Its States

Learn GK questions about India on hills, days, fairs, rivers, flags, and much more about India and its territory.
20 GK Questions about India and Its States

India is a country known for its diverse culture and history. It's loaded with unique people, destinations, and ideas for one to discover.

So It's almost impossible to know every unique thing about this country. The more you explore G.K questions about India, the more you find.

I researched and listed 20 quirky gk questions about India that can simultaneously amuse, excite, and startle you.

Also Read: 8 Quick & Easy Ways to Improve Your G.K. (General Knowledge)

20 GK Questions and Answers about India

20 GK Questions about India and Its States

1. There is a hill in India known as an anti-gravity hill. Where is that located? 

  • Rajasthan
  • Meghalaya
  • Gujarat
  • Haryana

Ans: Gujarat

There are signs on the road that ask you to put your car gear on neutral. You will experience a force pulling your car in an upward direction. This mystery is nothing but an optical illusion. In reality, the slope is downwards, but the surroundings mislead you to believe it is upwards.

2. Which day is celebrated as Indian army day?

  • 16 August
  • 20 January
  • 5 October
  • 15 January

Ans: 15 January

15 January is celebrated as Indian Army Day to commemorate Lieutenant General KM Cariappa. He took charge as the first commander-in-chief of the Indian army. This position was taken from Francis Bucher in 1949. Francis was the last Commander-in-Chief of India.

3. Which Indian president received only 50 percent of his salary 

  • APJ Abdul Kalam
  • K.R Narayanan
  • Rajendra Prasad
  • Zakir Hussain

Ans: Rajendra Prasad

The first president of India didn't take his complete salary. Initially, he took only 50 percent of it. He donated 75 percent of his salary in the later years, keeping only 25 percent for himself.

4. Which is the largest animal fair in India?

  • Nagpur cattle fair
  • Sonepur cattle fair
  • Jhalawar cattle fair 
  • Pushkar cattle fair

Ans: Sonepur cattle fair

Asia's largest cattle fair is conducted in Sonepur, Bihar. Many famous personalities like Akbar, Lord Clive, and Babu Kunwar Singh have visited this age-old cattle fair.

  • Earth’s circumference
  • Weight of 20,000 African elephants
  • Earth’s radius
  • Weight of 500 blue whales

Ans: Earth's circumference

Wires of the infamous Bandra-Worli Sealink in Mumbai equal Earth's circumference, and the weight is equivalent to that of 50,000 African elephants.

6. Science Day in Switzerland is dedicated after which Indian personality 

  • C.V Raman
  • Homi Bhabha
  • Satyendra Bose
  • APJ Abdul Kalam

Ans: APJ Abdul Kalam

26 May is announced as science day of Switzerland. It is the visit date of former Indian president Dr. APJ Abdul Kalam in 2005.

7. The Indian name of Yarlung Zangbo river 

  • Narmada
  • Brahmaputra
  • Godavari
  • Ganga

Ans: Brahmaputra

Yarlung Zangbo or Yarlung Tsangpo is the name of the upper stream of Brahmaputra river. It originates in the autonomous region of Tibet, China. 

8. Who designed the current national flag of India

  • Pingali Venkayya
  • Mahatma Gandhi
  • Rabindranath Tagore
  • G. Subramania Iyer

Ans: Pingali Venkayya

The Indian tricolor was adopted by the constituent assembly of India on 22 July 1947.

He proposed the initial design to Mahatma Gandhi in 1922, and it was later modified to the present form.

9. A market place in India is completely run exclusively by women. In which state is the market located 

  • Rajasthan
  • Manipur
  • Maharashtra
  • Nagaland

Ans: Manipur

“Ima Keithel” in Imphal is known as the “Mother's market.” Women have run the marketplace for as long as the 16th century.

10. It snows in a village in south India. The unique place is situated in 

  • Kerala
  • Tamil Nadu
  • Karnataka
  • Andhra pradesh

Ans: Andhra Pradesh

Lamabsingi, a village in Andhra Pradesh, often receives snowfall during winter. It is located at a high altitude of 2702 feet. People also call it “Kashmir of Andhra Pradesh.”

11. What’s the name of the world's largest cricket stadium 

  • Motera cricket stadium
  • Melbourne cricket ground
  • Eden Gardens
  • Sydney cricket ground

Ans: Motera cricket stadium

Motera cricket stadium, also known as Narendra Modi stadium, is the largest in the world. It covers an area of 63 acres and has a capacity of 1,10,000. 

12. First Sports person nominated for Rajya Sabha membership 

  • Navjyot Singh Sidhu
  • Sachin Tendulkar
  • Milkha Singh
  • P.T Usha

Ans: Sachin Tendulkar

Sachin Tendulkar's term as a Rajya Sabha member was from 2012 to 2018.

13. India boasts of the highest helipad at the height of almost 22,000 ft. It is located in 

  • Khumbu valley
  • Kanchenjunga
  • Siachen Glacier
  • Nanda Devi

Ans: Siachen Glacier

Siachen Glacier lies in the Karakoram range of Kashmir near the India-Pakistan border. Siachen is a region of conflict and is guarded by the Indian army. The temperature here can go as low as -60 degrees celsius.  

14. Which of the following is the world's first ever international university 

  • Nalanda university
  • Bologna university
  • Harvard university
  • Oxford university

Ans: Nalanda University

Nalanda University in Bihar was the world's oldest university. Bakhtiyar Khilji destroyed it in the 12th century. He burned not just books but also Buddhist monks. He did everything to push Buddhism out of India.

15. Who is the first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna award 

  • Geet Sethi
  • Homi motiwala
  • Viswanathan anand
  • Pushpendra Kumar Garg

Ans: Viswanathan Anand

Vishwanathan Anand is a world-famous chess player. Anand was awarded Khel Ratna in the year 1991.

16. Laccadive, minicoy and amindivi Islands were renamed in 1973 as 

  • Andaman
  • Lakshadweep
  • Nicobar
  • Sri lanka

Ans: Lakshadweep

Lakshadweep in Malayalam and Sanskrit means “a hundred thousand islands.” They became a union territory of India in 1956 and were renamed in 1973. 

17. Kathakali is a dance form associated with the Indian state of 

  • Karnataka
  • Odisha
  • Kerala
  • Tamil Nadu

Ans: Kerala

Kathakali is an Indian dance form that is rooted in mythology. The elaborate costumes and make-up of Kathakali have become a popular symbol of Kerala.

18. Who is popularly called “ the Iron Man Of India” 

  • Bhagat Singh
  • Subhash Chandra Bose
  • Rajendra Prasad
  • Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: Sardar Vallabhbhai Patel

Sardar Vallabhbhai Patel was given the task of integrating the princely states of India. After convincing 562 princely states to become part of the Independent India Union, he was given this title.

19. Which one is the longest sea beach in India 

  • Marina
  • Calangute
  • Baga
  • Gokarna

Ans: Marina

Marina beach is India's longest and the world's second-longest beach. It runs the length of 12 km along the Bay of Bengal.

20. What was the summer capital of India during british rule 

  • Mumbai
  • Banglore
  • Shimla
  • Delhi

Ans: Shimla

Shimla was the summer capital of British India by Sir John Lawrence. It was capital from the year 1864 to 1939.

Also Read: More GK questions

Conclusion

I hope you enjoyed answering these. If you are preparing for competitive exams which require G.K., keep reading. These are just 20 questions, but there's a little more for you guys.

Click on this link to get a list of the best G.K. books you can buy for your exams.

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts